• PROJECTMANAGEMENT
  • BEGRIJPELIJK SCHRIJVEN
  • COMMUNICATIE
  • LEIDING GEVEN
  • ONBEVANGEN WAARNEMEN
  • MIJN ACHTERGROND
  • BEDRIJVEN
  • KERKEN
  • REACTIES BEDRIJVEN
  • REACTIES KERKEN
  • ALGEMENE VOORWAARDEN
  • PRIVACY VERKLARING
  • PARTNERS | LINKS
  • BEDRIJVEN
  • KERKEN
  • BOEKENPLANK
    • BEGRIJPELIJK SCHRIJVEN
    • PROJECTMANAGEMENT
    • ONDERNEMERSRAAD
    • ONVREDE EN SAMENWERKING
    • VAN BUITEN NAAR BINNEN
    • SPIRITUALITEIT
    • LITERAIRE ROMANS

Haal het beste uit uw kerkelijke teams!

Staat u als kerkenraad of gemeente voor uitdagingen, waarbij u externe begeleiding nodig hebt? Ik ben u graag van dienst.
Thema's waarbij ik vooral van betekenis kan zijn voor u: 

1. Beleidsontwikkeling
2. Krimp, reorganisatie en fusie
3. Missionaire vernieuwing
4. Gavengericht werken en werven
5. Conflictpreventie en –hantering
6. Verbetering van teksten en communcatie


Ik ben lid van de Protestantse Kerk in Nederland. Ook voor Katholieke parochies en andere kerkelijke denominaties ben ik beschikbaar. Ik richt mij niet alleen op organisatorische aspecten, maar ook op inhoudelijke-/ geloofsaspecten. Daar gaat het wat mij betreft vooral om in de kerk. De Protestantse Kerk in Nederland publiceert een lijst van gemeentebegeleiders op haar website, waar u mij ook kunt vinden. Als u die lijst wilt zien: 

Klik dan hier

Mijn werkwijze: 

Graag luister ik eerst goed naar u. Hoe staat de gemeente ervoor? Wat speelt er? Waar loopt u tegen aan? In samenspraak met u ontwikkelen we doelen en werkwijzen. Daarbij breng ik mijn ervaring in en wijs ik ook op kansen en bedreigingen van verschillende benaderingen. Ook gedurende het proces stellen wij onze aanpak bij naar bevind van zaken. Waar nodig neem ik op onderdelen het voortouw.

1. Beleidsontwikkeling

Waartoe zijn we kerk in deze tijd en in onze situatie? Wat is belangrijk?
Ontwikkelingen in de samenleving vragen om nieuwe wegen. Kerk en geloof zijn niet langer vanzelf spreken. Hoe komt u tot keuzen, die goed zijn voor uw gemeente, uw dorp of uw wijk? Wat doen we wel en wat doen we niet? Waar willen we de komende jaren de nadruk op leggen?

De verleiding bestaat om te snel te belanden in het hoe, want dat is tenminste concreet. Laten we echter starten met de vragen: Wie zijn wij? Wat geloven wij? Wat willen wij?


2. Krimp, reorganisatie en fusie

Plaatselijke gemeenten hebben vaak te maken met sterke krimp en veroudering. Het college van kerkrentmeesters is meestal goed in staat de te verwachten neergang cijfermatig reëel in kaart te brengen. Dan is het zaak de tering naar de nering te zetten en te gaan voor een verantwoord traject richting afstoting van gebouwen en predikantsplaatsen. Dit gaat gepaard met gevoelens van verlies en rouw. Daar ruimte aan geven is belangrijk.
Verder is het cruciaal het het vooral over inhoud te hebben en de gemeenteleden daarbij te betrekken. Het gaat niet alleen om de onderlinge warmte en betrokkenheid, hoe waardevol ook.  


3. Missionaire vernieuwing  / kerk naar buiten

Ondanks de kerkelijke krimp die in het hele land plaats vindt, zijn er ook steeds weer mensen die zich aangetrokken voelen tot en geïnspireerd voelen door het christelijk geloof. Jaarlijks krimpt de kerk met evenveel mensen als er in een stad wonen, maar treden er ook evenveel mensen toe als er in een dorp wonen. Het landelijk resultaat blijft een krimp, maar kennelijk inspireert het christelijk geloof ook steeds weer.

Naast krimp is er dus ook groei. Dit gebeurt door pioniersplekken en door missionaire initiatieven van bestaande gemeenten. Deze vullen elkaar aan.

Wilt u mijn maandelijkse blogs ontvangen?

E-mail:*
Voornaam:*

 

In de Protestantse kerk is er sprake van een 'Mozaiek van kerkplekken'. Soms is er echter wrijving tussen een pioniersplek en een bestaande gemeenten. In dat geval kan ik van dienst zijn om te bemiddelen.

Daarnaast help ik u in de zoektocht naar een effectieve manier om missionare initiatieven te ontplooien. Dat begint met de vraag naar de motieven om kerk naar buiten te willen zijn.

4. Gavengericht werken en werven

Kerken en kerkenraden hebben vaak te maken met vacatures die moeilijk in te vullen zijn. Wat kunt u doen om dit probleem aan te pakken? Gemeenteleden zijn vaak best bereid om zich vrijwillig in te zetten. De eisen die vanuit de vacaturestelling gesteld worden blijken echter vaak niet te passen bij de gaven / competenties van gemeenteleden.
Ik help u om een beter beeld te krijgen van de gaven en intenties van gemeenteleden en hoe u uw vacatures hierop kunt aanpassen.


5. Conflictpreventie en -hantering

Ik help u om te voorkomen dat uw verschillen van inzicht escaleren. En als dat toch gebeurt, help ik u om eruit te komen:
Preventie: Verschillen van inzicht horen erbij. Hoe voorkomt u dat die uit de hand lopen? Het is verstandig om in een vroeg stadium afspraken te maken, hoe u voorkomt dat meningsverschillen uitmonden in (zware) conflicten. Als u hierover afspraken maakt, terwijl er (nog) geen conflicten zijn, dan bespaart u zichzelf onnodige problemen.
Vroege escalatie: Als u merkt dat er stevige meningsverschillen zijn, dan is er vaak nog voldoende ruimte om te bespreken hoe u die niet laat escaleren.
Crisis: In dit stadium komt u er waarschijnlijk niet uit zonder deskundige begeleiding. Partijen tonen hun professionaliteit als ze dit erkennen en als ze passende begeleiding inroepen.
Nazorg: Als het conflict is opgelost, dan is het van belang om goede afspraken te maken hoe u de oplossing zorgvuldig stap voor stap uitvoert en wat u doet als er opnieuw problemen ontstaan. Op die manier kan het onderling vertrouwen weer groeien.

Ik analyseer met u in welke fase een gespannen situatie of conflict zich bevindt en ik neem stappen met u om daar constructief uit te komen. Tenslotte help ik u om te voorkomen dat meningsverschillen in de toekomst opnieuw tot conflicten leiden: preventie. Dan is de cirkel rond.

 


6. Verbeteren van teksten voor website en communicatieplannen

Hoe kunnen teksten van kerkelijke websites helder en toegankelijk zijn voor mensen van de eigen gemeente en voor mensen daar buiten? Het is belangrijk, dat u zich verplaatst in de bezoeker van uw website: Waartoe bezoekt die uw site? Wat is zijn vraag en behoefte?

Niet alleen de website is belangrijk. Er zijn meer communicatiemiddelen. Eerst komt echter de vraag wat de gemeente wil communiceren en aan wie. Weet u welk beeld uw omgeving van u heeft? Wat wilt u dat uw dorp of wijk van u weet? 
Ik denk graag met u mee bij het maken van een communicatieplan en bij het schrijven van toegankelijke teksten.
Van oorsprong ben ik Neerlandicus. Allerlei bedrijven en organisaties heb ik geholpen bij het ontwikkelen van communicatieplannen en het schrijven van duidelijke en vriendelijke teksten.

onderdeel van Dijkstra Consult is

www.ORsucces.nu

Laat een bericht achter

 

Dijkstra-Consult

Haal het beste uit uw team! 
Frank Dijkstra
Klompenmakersgilde 2
3994 XE Houten
BTW NL001235782B55
KvK 30135244

CRKBO

Als instelling ingeschreven in het Centraal Register Kort Beroepsoonderwijs (CRKBO)

Zoeken

 



 

TwitterLinkedIn

Copyright 2023 - Dijkstra Consult training, advies en coaching
Inloggen | Webbly - Design websites | Ziber - Website software | Design by HaakKranen Ontwerpers